Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

Zelfbouw Velomobiel deel 3 Samenstellen

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:24

Categorieën: Stroomlijn, Techniek

Nadat de mal helemaal is nagekeken op onregelmatigheden, kan hij worden klaar gemaakt om het eindproduct te gaan maken. Hiervoor werd gebruik gemaakt van overdue (over de datum) epoxy welke normaal gesproken voor vliegtuig reparaties wordt gebruikt. Dankzij een fout in levering kon de oude voorraad niet op tijd worden opgemaakt en werd dus onbruikbaar voor reparatie doeleinden.
Ik wist er wel een bestemming voor...

En zo werd de onderzijde van de kuip geboren. 2 liter epoxyhars met 3 lagen glasvezel (120 weefsel), en twee lagen carbon voor de stijfheid (dit is een zware uitvoering carbon uitermate geschikt om zulke delen stijf te maken, het leent zich ook perfect voor het vormen van 3D vormen).

En de kap voor de bovenzijde, deze bestaat uit 3 lagen glas en een laag carbon, deze hoeft immers alleen aerodynamische krachten op te nemen.

En toen werd het tijd om de fiets in de stroomlijn te gaan inbouwen. Aan de voorzijde werden twee gaten gemaakt om de draagarmen van de twee voorwielen door naar buiten te laten steken. Vervolgens werdt aan de achterzijde een gat gemaakt om ruimte te geven aan het achterwiel.
Er werd bouwschuim op de bodem van de kuip gelijmt en daar werd het frame van de fiets op gelijmt. Vervolgens werd dit alles met glasvezel en epoxy gelamineerd. Dit is zo sterk dat ik in de kuip kan staan zonder dat deze loslaat van de fiets!
Hierboven zie je een achteraanzicht waar ik nog bezig was het frame in de kuip te lijmen.

Hier een detail opname van de trapas. Te zien is het schuim welke het frame en de kuip met elkaar verbind. Ook is zelfs nog "peelply" te zien. Een materiaal wat wordt gebruikt tussen het natte laminaat en een zogenaamde "breather blanket" om het geheel vacuum te zuigen. Zonder de peelply is de breather blanket niet meer los te krijgen.

De twee "witte" ronde gaten in de stroomlijn naast het voorwiel waren vergissingen in het bepalen van de locatie van het frame... Oeps.

Gelukkig leent kunststof zich makkelijk om te herstellen, nu is er niets meer van te zien!

En ik kon natuurlijk niet wachten om te zien hoe ze er uiteindelijk uit zou zien...

Isn't she a beauty?!

Om de twee kuipdelen met elkaar te verbinden heb ik aan de onderste helft een strook aluminium genageld met verzonken klinknagels (250 stuks!!).
In de bovenhelft van deze strook aluminium zitten zogenaamde nutplates (een moer op een plaatje welke wordt vastgezet met klinknageltjes).

Nu moest er alleen nog een achterspatbord worden gemaakt om de regen buiten te houden en mijn spullen binnen.

Helaas heb ik hier geen foto van.

En kunnen de twee delen worden samengevoegd.

Zie Zelfbouw Velomobiel deel 4

Redactie

Reacties (0)