Publieksprijs “blijf veilig mobiel” bekendgemaakt

Gepubliceerd op

De fietsersbond heeft de winnaar van de publieksprijs van de “Blijf Veilig Mobiel Fiets” ideeënprijsvraag bekendgemaakt. Het is de “FietsVeiligeRem” geworden.

Het programma “Blijf Veilig Mobiel” is een programma dat de mobiliteit van senioren wil bevorderen. De fietsersbond heeft in het kader daarvan een een prijsvraag uitgeschreven om senioren op de fiets te houden.
Tot zover is de relevantie beperkt voor ons. De prijs is echter naar een interessante innovatie gegaan.

Goed remmen, dat wil zeggen krachtig maar zonder slippen is een kunst, zeker in panieksituaties. Gemotoriseerd verkeer heeft daarvoor ABS, maar fietsers moeten zelf goed remmen. Door gebruik te maken van de beweging van voorvering die op veel seniorenfietsen aanwezig is, kan de remkracht (uit een enkele remgreep) op juiste wijze verdeeld worden tussen voor en achterwiel. Bij een snelheid van slechts 18 km/uur, kan dit wel 7,5 meter schelen op de remweg. Op de site van de Fietsersbond staat een link naar een video van het systeem.

Op de meeste ligfietsen ligt het zwaartepunt anders, en kan er voor voluit geremd worden. Ook is vering niet altijd aanwezig om het verdelings-mechanisme te bedienen.

Reacties

wfvn op za 15 mei 2010 om 00:59

De laatste paar regels zijn best belangrijk. Want met 18 km/h al 7,5 meter remweg minder bij een normale fiets? Man, met 34 km/h is mijn remweg minder dan 7,5 meter. Lang leve de ligfiets.

RodePioneer op za 15 mei 2010 om 12:10

Het is een leuk bedacht systeem maar voor ligfietsen compleet niet toepasbaar. Zoals WFvN al aangeeft is de remweg bij ligfietsen zo wie zo al een goed stuk korter dan de besparing van 7.5 m.

Mogelijk durven veel mensen niet hard te remmen wanneer dit mogelijk mocht blijken.

MartinGrrr op ma 24 mei 2010 om 16:55

Ik vrees dat deze innovatie volledig de plank misslaat... Welke senior fietst er nu met een snelheid van 18 km/h? Trouwens, een seniorenfiets uit een dergelijke prijsklasse (voorvering enzo) heeft betere remmen dan de klassieke fiets met enkel een terugtraprem.

Kortom, de remweg met 7,5 meter verkorten lijkt leuk, maar hier is eerder de (soms wat langere) reactietijd van de gemiddelde senior welke de remweg vergroot. En juist die belangrijke reactietijd zorgt voor een belangrijk deel van de lange remweg...

Kortom, met deze uitvinding wordt de senior weer (onnodig) geld uit de zak geklopt onder het mom van veiligheid.

Een ware uitvinding zou zijn om motoren, auto's en vrachtauto's in de buurt van fietsers domweg in vermogen te knijpen/afremmen op het moment dat ze een fietser/ligfietser/velomobilist dichter naderen dan pakweg 5 meter...
Zucht, wat is dromen soms mooi....

walter op di 25 mei 2010 om 13:57

@MartinGrrr Senioren rijden 25 km/h tegenwoordig. Ze hebben namelijk vrijwel allemaal een electrische fiets.

Opvallend trouwens dat de seniorenleeftijd tegenwoordig blijkbaar begint op de middelbare school. Ik zie steeds meer pubers op zo'n ding.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.