Bosch gaat ook motoren maken voor electrische fietsen

Gepubliceerd op

Het enorm grote concern Bosch gaat zich ook begeven op de markt van de pedelec, de electrisch ondersteunde fiets. Het bedrijf maakt dat bekend in een persbericht.

Vierwielerspecialist Bosch gaat dus met nieuwe elektrische aandrijving nu ook voor de tweewielermarkt.

Eerste e-bikes met Bosch-aandrijving verwacht in 2011

Voorstelling van de eerste elektrische fietsen met Bosch-aandrijving vindt plaats op Eurobike 2010
Ze laten daar Elektrische trapondersteuning met een reikwijdte tot 80 kilometer zien. Het concern is sterk in regeltechniek en dus hebben de motoren computergestuurde controle voor de grootst mogelijke efficiëntie.

Anderlecht, 8 juni 2010 - Bosch gaat voortaan ook aandrijfsystemen voor elektrische fietsen produceren. Het bedrijf heeft de ambitie een leidende positie in deze sterk groeiende markt in te nemen.

In het Duitse Reutlingen heeft Bosch een aparte divisie opgericht voor de ontwikkeling, commercialisering en productie van de nieuwe aandrijfsystemen. Bosch’ uitgebreide technologische knowhow op gebied van elektronica, elektrische aandrijvingen, sensoren en batterijtechnologie wordt hier gebundeld in een nieuw product voor de fietsindustrie.

De kern van een elektrische fiets is de aandrijving. Deze bestaat uit een elektrische motor met computersturing en sensoren. De elektriciteit - de ‘brandstof’ van een elektrische fiets - wordt geleverd door de heroplaadbare accu, die met het gepaste laadtoestel via het stopcontact wordt opgeladen. De besturing gebeurt door een fietscomputer aan het stuur. De trapondersteuning wordt enkel aan fietsfabrikanten geleverd; er zijn geen plannen om kits voor na-uitrusting te commercialiseren.

De eerste presentatie van de elektrische fietsen met Bosch-aandrijving vindt plaats op de internationale fietsbeurs “Eurobike” van 1 tot 4 september in Friedrichshafen.

Uitgebalanceerde ondersteuning bij het trappen
Moderne elektrische fietsen hebben niets gemeen met de traditionele ‘fiets met hulpmotor’. E-bikes met Bosch-aandrijving zijn hoogtechnologische fietsen, waarbij het trappen niet wordt overgenomen maar wordt ondersteund.

Enkel wanneer door de fietser fysieke inspanning geleverd wordt, zal de elektrische aandrijving ook extra motorkracht leveren. Hoe groot die extra kracht is, wordt op basis van de geleverde inspanningen van de fietser automatisch berekend. Op een heuvelachtig parcours zal dit meer zijn dan op een vlakke weg. De bijkomende kracht hangt ook af van het gewenste ondersteuningsniveau ingesteld door de fietser. Er zijn vier niveaus om zoveel mogelijk aan de noden van de fietser te voldoen.

Wanneer het systeem op volle kracht wordt ingesteld, is de batterij goed voor afstanden van ongeveer 35 kilometer, maar op een lager niveau zijn afstanden tot 80 kilometer mogelijk. De nieuwe Bosch e-bike aandrijving ondersteunt de fietser tot 25 km/u, boven die snelheid moet de fietser zelfstandig trappen. De reden hiervoor is dat de e-bike op die manier een legale fiets blijft, vrij van het gebruik van een motorhelm, nummerplaat en verzekeringen.

Lithium-ionaccu als krachtbron
De Bosch-aandrijving is ontworpen voor installatie in het midden van het frame. Op die plaats heeft het gewicht van het systeem een minimale invloed op het rijgevoel van de fietser. Een elektrische aandrijving kan nooit te licht zijn; het nieuwe systeem is met zijn 2,3 kilogram dan ook één van de lichtste aandrijvingen op de markt.

De accu van het Bosch e-bike aandrijfsysteem heeft een capaciteit van 288 Wh, 36V en 8Ah en een geïntegreerde bescherming van de accucellen.

Voor een efficiënte werking van de aandrijving, moet de computer weten hoe snel de fietser gaat en hoe hard hij of zij trapt. Deze informatie wordt verkregen door middel van drie sensoren in de aandrijving die meermaals per seconde de kracht op de pedalen, de rotatiesnelheid en de fietssnelheid meten. Het aandrijfsysteem berekent vervolgens hoeveel ondersteuning de motor moet bieden. Als de fietser bijvoorbeeld tegenwind krijgt, zal hij of zij harder moeten trappen om aan dezelfde snelheid te blijven fietsen. De sensor die de kracht op de pedalen meet, stuurt deze informatie naar de computer in de aandrijving, die onmiddellijk reageert en de fietser elektrisch ondersteunt.

Voor de ontwikkeling van de elektrische aandrijving van e-bikes werkt Bosch nauw samen met Cannondale.

Meer informatie op: www.bosch-ebike.com

Reacties

mars op wo 09 jun 2010 om 20:29

Leuk dat een multinational als Bosch commercieel geïnteresseerd is in elektromotoren voor fietsen. Zij zien natuurlijk ook dat elektrofietsen een winstgevende onderneming zijn geworden. Jammer alleen dat deze reclametekst als redactioneel stuk op de site van de Nederlandse Vereniging voor Human Powered Vehicles staat. Ik vind het een vreemde keuze van de redactie om de volgende redenen: het is geen menskracht, het is geen innovatieve fietsontwikkeling, het is niet gerelateerd aan de doelstellingen van de vereniging en het is een letterlijk overgenomen persbericht.

jack op vr 11 jun 2010 om 19:00

Buiten het feit dat het herschrijven van een persbericht contra productief is, je herhaalt dezelfde inhoud in iets andere bewoordingen, lijkt deze tekst mij gewoon goed te passen binnen een stuk informatievoorziening. Er wordt in de aanhef duidelijk gemaakt dat het een persbericht betreft en er dus een sausje van pure promotie overheen ligt.
Verder is in het beleidsplan van de vereniging vastgelegd dat er geen electrische ondersteuning fobie hoeft te bestaan. Met andere woorden, ook ligfiets.net heeft ruimte om over interessante ontwikkelingen op gebied van dit soort voertuigen te schrijven.
Daarnaast, het geen innovatie zal zijn dat een van de grootste bedrijven zoals Bosch die meester is in regeltechniek in auto’s niet een klein deel van die kennis ook in de hulpmotoren zal stoppen lijkt mij juist zeer onwaarschijnlijk.
Dat er geen menskracht aan te pas komt bij electrische fietsen? Het is zoals Bosch ook schrijft geen “motor” maar trapondersteuning, zonder eigen energie zal de fiets niet in beweging komen hoor.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.