Bandentest met pendel

Gepubliceerd op

Interessant om te lezen, de uitgangspunten voor het onderzoek naar fietsbanden. Nog interessanter zal zijn de uitkomsten van het onderzoek vermoedelijk!

De blog van Wim Schermer noemt het bandenonderzoek al een tijdje niet meer, maar blijkbaar leeft het nog wel want er wordt hevig gestudeerd op het bedenken van goede testmethoden.
De Pendel lijkt goede papieren te hebben om banden onder de juiste omstandigheden te gaan testen.

Reacties

ELFiets op zo 19 aug 2012 om 12:00

Ik vind het uitpendelen van banden nu niet de meest betrouwbare manier van het testen, maar het is natuurlijk inderdaad wel een van de snelste methodes.
Ben benieuwd naar de resultaten!

quesjer op zo 19 aug 2012 om 21:27

Ha Elfiets,

Ik neem even aan dat je niet het alternatieve uitpendelen bedoelt, maar het meten van de rolweerstand met behulp van de pendelmeter. (Ik zie wim niet met zijn ene hand op een te testen band, en met de andere haqnd een pendel vasthouden, rechtsom draaiend is goed, linksom draaiend is slecht ;-) )

Elke manier van testen heeft natuurlijk zijn voor en tegen, ook de gewone praktijk. Omdat iedereen weer op een andere fiets rijdt, en op divers terrein. Daarvoor voldoet alleen een groot team van praktijktesters. Toevallig zit er ook eentje in het groepje om Wim. Wim heeft al veel tijd besteed aan het testen op de openbare weg en in een lange tegelgang. De beperkingen daarvan kennen we inmiddels. De pendelmethode heeft een hoop voor zich, de testomstandigheden zijn goed controleerbaar, en een heel klein beetje wind of een klein hobbeltje in je testtraject maakt op een weg wel (veel) uit, bij de pendel niet. Zaken als de lekbestendigheid kun je niet meenemen in je resultaten bijvoorbeeld. Maar ik geloof toch wel in de significantie van de pendelmeter hoor.

Groet van Quesjer

Andre op do 30 aug 2012 om 08:34

We hebben een aantal maanden geleden bij Flevobike ook een pendel gemaakt om banden te testen en ik moet zeggen dat wij er geen enkele betrouwbare meting mee hebben kunnen doen. We hebben veel configuraties geprobeerd met gewichten van 50 tot 120 kg, meer in het centrum (langzame pendel beweging) en verder uit het centrum (snelle pendel beweging). Bij ons lagen de gemeten waarden van verschillende banden en drukken zo dicht bij elkaar dat we er geen conclusie uit durfden te trekken. Na de ervaring die we hier hebben opgedaan met de pendel vraag ik me dan ook af hoe het Wim gelukt is om betrouwbare resultaten te verkrijgen. Wij geloven niet dat de pendel een betrouwbare manier van meten is.

henkdeleeuw op do 30 aug 2012 om 16:45

Het nadeel dat ik zie bij een pendel is de niet met de realiteit op de weg overeenkomende beweging. Een pendel trekt tweemaal per slingerbeweging op van stilstand tot volle snelheid, om vervolgens weer tot stilstand te komen. Dit leidt tot krachten in de looprichting die je bij rijden met constante snelheid niet hebt. Ik zou me kunnen voorstellen dat dat flink invloed heeft op de gemeten waarden.
Ik was benieuwd naar de ervaringen van Wim Schermer, maar gezien de ervaringen van André Vrielink en dat we van Wim Schermer geen goed nieuws vernomen hebben, heb ik niet veel vertrouwen meer in de pendel als bandenmeter.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.