Hoe efficiënt is nu die NuVinci N360?

Gepubliceerd op

Naafversnellingen hebben de naam een slechtere efficiëntie te leveren dan een derailleursysteem. Hoeveel slechter de continu variabele transmissie van NuVinci is, probeert Twilwel te achterhalen

NuVinci houdt over de efficiëntie de kaken stijf op elkaar. Op een forum is wel een grafiek te vinden van een voorloper van de NuVinci N360 (360 = versnellingsbereik). In het beste geval is het 89 %.
In een ander schrijven, over een naafversnelling voor windmolens (ook NuVinci) wordt gesproken over ruim 95 % (deze waarde is wel theoretisch bepaald).
Ook dan, zegt Twilwel, is de efficiëntie lager dan een Rohloff of zeker lager dan die van een, goed onderhouden, derailleurversnelling.

De efficiëntie zal dan moeten komen doordat je altijd in een goede cadans kan trappen, m.b.v. een handgeschakelde shifter. En hier komt NuVinci's Harmony in zicht. Dit systeem zorgt er volautomatisch voor dat je ten alle tijden dezelfde cadans trapt.
Of bij gebruik van een trapondersteuning.

Beide systemen, Rohloff (14 versnellingen, volledig mechanisch m.b.v. een planetaire overbrenging, draaiend in olie) en NuVinci (door het kantelen van de bal wordt de snelheid van de schijven bepaalt door het wijzigen van de diameter - zie Tt en Tu -, ook draaiend in olie), zijn wonderen der techniek.
Met voordelen en nadelen.
Een voordeel is dat je altijd kunt schakelen, dus ook bij stilstand.
Eén van die nadelen is dat de efficiëntie bij het lager worden van de temperatuur, winter, ook slechter wordt (de olie wordt dikker - de viscositeit wordt hoger).

Reacties

Ligfietsger op di 12 feb 2013 om 19:31

Ik heb een bescheiden ervaring met de N360, werkt leuk en goed, maar op de fiets die ik reed, trapte ik me zelfs in de hoogste versnelling een ongeluk en kwam ik maar nauwelijks boven de 25 km/u uit (terwijl ik normaal toch weinig moeite heb met 35+). Alleen in naven waarin 1:1 mogelijk is (in een bepaalde versnelling) verlies je minimaal .... in de meeste andere is 10% en meer verlies eerder regel dan uitzondering.

Toch gaat mijn interesse uit naar het schakelgemak van een naaf (en daar heb ik ook best wel een beetje verlies voor over), maar persoonlijk heb ik meer met de Alfine 11 en Rohloff 14.

De NuVinci is ook echt zwaar !

twilwel op di 12 feb 2013 om 22:10

Als je cadans zelfs in de hoogste versnelling te hoog wordt, dan kun je een groter tandwiel of een tweede groter tandwielblad voor monteren. NuVinci heeft ook een 1:1 (wanneer de gekantelde as horizontaal staat, dus in het midden van het bereik) en in die buurt is de efficientie inderdaad het hoogst. De NuVinci is zwaar, maar even de feiten: NuVinci is 2450gram en Rohloff is 1820 gram.

Die onderste tekening van de gekantelde bal regelaar laat goed zien hoe het werkt. Die was ik nog niet tegengekomen.

Ligfietsger op wo 13 feb 2013 om 20:06

Alleen heeft de bediening geen stand waarin je voelt dat je op die 1:1 zit, dus de kans dat je precies op die 1:1 zit is zo ongeveer nul ! En 630 gram extra tov. Rohloff is niet mis ...... echter het schakelbereik is ongeveer gelijkwaardig aan een Alfine 11 en in dat geval weegt ie maar liefst 750 gram extra.

Natuurlijk heeft een NuVinci voordelen, maar die komen eigenlijk alleen tot zijn recht in combinatie met elektrische ondersteuning.

TeJayLigFts op do 14 feb 2013 om 09:15

Ben je hier geen spijkers op laag water aan het zoeken?
De stand 1:1 is misschien niet direct aanwezig, maar als je het grafiekje ziet, op de pagina van Twilwel, zie je dat de kromme daar aardig vlak is (voor een kromme). Zeg tussen 0,75 en 1,25. De uitvoer (snelheid) is afhankelijk van de toevoer, jouw trapfrequentie.
Als je aan het toeren bent, zal je gauw, zonder alle meetinstrumenten, rondom die 1:1 gaan fietsen. En als je die racer zo nodig voorbij wilt, zal je toch wat sneller moeten trappen en in het minder efficiënte gebied terecht komen (als je daarvoor kiest).
Dus voor comfort, kies een naafversnelling, zoals deze NuVinci en dan zeker samen met de Harmony. Ga je voor maximale prestaties over het hele gebied, kies een derailleur.

MaartenSneep op do 14 feb 2013 om 21:05

Omdat de 1:1 in het midden van het schakelbereik ligt, zal je dus over het algemeen juist niet op het optimum fietsen. Je dynamisch gebruik van een versnelling is immers aan de onderkant veel groter dan aan de bovenkant (je rijdt verder onder je gemiddelde snelheid, dan daarboven, denk aan klimmen). Bij een Rohloff is niet voor niets de 1:1 versnelling nummer 11 (van 14).

Dus juist bij dagelijks gebruik zit je minder efficiënt. Bij een lichte helling kom je bij de 1:1, maar als je echt elk Wattje nodig hebt dat je uit je lijf kunt persen (een steile helling), dan kom je weer in een minder efficiënt gebied. Ik denk dat de conclusie van Twilwel grotendeels juist is: het werk als je er een elektromotor bij zet.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.