Battle Mountain 2017: onverwacht mooi

Gepubliceerd op

Na een verregende avond hoopt iedereen bij de World Human Powered Speed Challenge op een goede dag. Er moet geracet worden en dat was tot nu toe nog niet echt gebeurd. Gelukkig bleken de weergoden het evenement gunstig gezind. Zowel ’s ochtends als 's avonds is het prachtig weer. Een beetje winderig, maar droog en warm. En als traktatie ook nog eens mooie luchten, al zullen de rijders daar niet echt aandacht voor hebben gehad.

De rijders van HPT hebben in ieder geval een goede dag. Zeker Aniek Rooderkerken zit nu goed in de race. In de ochtend verbetert ze haar tijd zodanig dat ze Yasmin Tredell voorbij streeft. Bovendien rijdt Rooderkerken met 113,62 kilometer per uur het oude HPT vrouwenrecord uit de boeken. De snelheid is niet helemaal de officiële snelheid, want de tijdmeting heeft een technisch probleem gehad. Daarom heeft de organisatie besloten voorlopig de SRM data te gebruiken voor het plaatsingssysteem. Rooderkerken is op zich tevreden, maar weet dat ze harder had kunnen rijden. Voor haar is Tredell gestart, maar die heeft serieuze problemen. Ze kan niet schakelen en vlak na de tijdmeting haalt Rooderkerken haar in. Het levert een wat angstige situatie op, waardoor ze niet alles kan geven.

In de avond zint ze op revanche. Rooderkerken aast allereerst op het Nederlandse vrouwenrecord dat al jaren in handen is van Ellen van Vugt. De snelheid haalt ze, Rooderkerken rijdt ruim 115 kilometer per uur. Alleen heeft ze wel teveel wind voor een officieel record. Rooderkerken baalt. Ook Iris Slappendel is niet helemaal tevreden over haar runs. Ook zij verbetert zowel in de ochtend als in de avond haar run, maar ze wil meer dan 105 kilometer per uur rijden. Een goed teken is wel dat Slappendel in de avond een rustig protocol rijdt, met name gericht om ontspannen in de fiets te zitten. De beide rijdsters van HPT komen op stoom, dat is wel duidelijk.

Minder geluk heeft Barbara Buatois. Het lukt haar niet om te starten en in de avond laat ze haar run lopen. Er moet aan de fiets gewerkt worden. Buatois is woedend, ze wil gewoon fietsen. Zeker nu ze ziet dat de andere dames haar op de hielen gaan zitten. Ook Tredell heeft niet heel veel geluk. De problemen met het schakelen zijn in de avond weliswaar opgelost, met 111,5 kilometer per uur zit ze nog onder haar snelste tijd van vorig jaar.

Ellen van Vugt gaat daarentegen onverwacht goed. ’s Ochtends zijn er wat problemen met de fiets, maar in de avond haalt ze 102,6 kilometer per uur. Dat is onder haar persoonlijk record, voor iemand die niet echt getraind is voor de wedstrijd is het een heel behoorlijke snelheid.

Bij de mannen gaat de strijd tussen Andrea Gallo in de prachtige Taurus en Calvin Moes in de Eta Prime. Ken Buckley heeft zijn draai nog niet gevonden en speelt een ondergeschikte rol voorlopig. Het doel van Moes is om de snelste te zijn dit jaar en hij lijkt een mooie voorsprong te nemen in de ochtend. Helaas wordt net als bij Rooderkerken zijn tijd niet gemeten en Moes heeft geen betrouwbare snelheidsmeter. Hoe ver hij nog voor de Italiaan blijft weet niemand. Voorlopig staat hij nog net voor Gallo in het klassement. Al is het verschil minimaal, Gallo rijdt ’s avonds 121,5 kilometer per uur. Het wordt spannend.

De meest onzekere factor is het weer. Aan het einde van de week wordt zeer slecht weer voorspeld. Maar ja, het is Battle Mountain dus we weten het nooit.

Reacties

Benny op do 14 sep 2017 om 09:17

Ik ben erg benieuwd naar Peter Borenstadt. Wat zijn de modificaties aan zijn DF en wat zijn de "prima snelheden?"

pietandringa op do 14 sep 2017 om 14:19

Hey guys just to let you know that Peter Borenstad is riding his DF velomobile at Battle Mountain today and reached 50.66mph or 81.58km/h in the morning qualifying run. Let's hope he can reach 90km/h and why not 100km/h and collect a 60mph hat.

http://preview.tinyurl.com/y8eeqxyg

G op do 14 sep 2017 om 15:25

Terzijde; we zijn nu halverwege de week, wonderlijk hoeveel teams er nog helemaal niet aan toe zijn gekomen om een geslaagde run neer te zetten. Een run at all. Waarom heb je dan al die moeite gedaan om naar BM te komen?

janmarcel op do 14 sep 2017 om 18:36

Ja, dat er nu nog teams zijn die geen volledige run gedaan hebben, lijkt voor de buitenstaander heel vreemd. Het probleem waar veel (kleinere) teams tegen aan lopen is het gebrek aan testmogelijkheden. Deze fietsen kan je vaak niet even testen op de openbare weg. Je hebt een grote/lange/veilige baan nodig om de kinderziektes eruit te krijgen.
Hoewel team Cygnus nu niet in BM zit, volgen we het natuurlijk op de voet en ben ik er eens voor je ingedoken.
De ontwerper/bouwer van de fiets van Barbara woont/werkt in Canada, Barbara woont in Frankrijk. Niet echt bij elkaar in de buurt. En dan worden er aannames gedaan die je pas kan controleren tijdens de kwalificatie/wedstrijd.
Het Japanse team heeft in tegenstelling tot vorig jaar niet (vak) een testbaan beschikbaar gehad. Ondertussen hebben ze vanwege de andere rijder wel aanpassingen gedaan aan de zithouding. En mogelijk nog meer aanpassingen. Daarnaast is de rijder geen "ligfietser", dus het is maar de vraag in hoeverre hij de "juiste" terugkoppeling kan geven aan zijn team.
Het Mexicaanse team heeft een technisch complexe fiets gebouwd met zowel arm- als beenaandrijving. Of dat verstandig is voor een eerste speedbike durf ik te betwijfelen.
Maar natuurlijk wil niemand de kans voorbij laten gaan en is men van te voren optimistisch gestemd over eventuele problemen die zich kunnen voordoen. En gezien de tijddsdruk in BM 's ochtends en 's avonds races is het dan moeilijk om de tijd te vinden om de problemen snel te vinden en op te lossen. Met als bijkomstig probleem dat je daar ter plaatse ook geen "echte" testbaan hebt afgezien van de SR305 tijdens de kwalificatie/wedstrijd

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.