Nederlands English Français Deutsch

Roelof de Vries

Hengelo
Nederland

Mon profil

18 november 2007: op de foto Arnold Ligtvoet en mijn persoontje met daarvoor de alleerste productie Raptobike. Een geweldige fiets!

Juni 2009: de Alleweder is per half juli verkocht. Het doet toch wel een beetje zeer om afscheid te moeten nemen van deze fiets. De Alleweder heeft zich bewezen als een onverwoestbare, betrouwbare, comfortabele en snelle fiets. Maarrrrrr....per september 2009 verwacht ik dat mijn Mango geleverd zal worden!!!!! De testrit die ik hiermee heb gedaan in april 2008 was geweldig. Ik verwacht met deze fiets nog wel wat sneller te zijn t.o.v. de Alleweder. We zullen het zien.....

Update 3 november 2009: inmiddels rijd ik al weer een paar maanden in Mango+ 190 (huidige km-stand mango+: 1760km). Ten opzichte van de Alleweder is de fiets duidelijk stiller en sneller. Waar ik met mijn Allweder kruissnelheden van 38 km/h haalde ligt dit bij de Mango rond de 45 km/h. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik dat ook hard genoeg vind. De paar keer dat ik echt boven de 50 km/h reed voelde ik me niet echt op mijn gemak. Dat heeft niks met de fiets te maken maar meer met het overige verkeer. Vaak wordt mijn snelheid verkeerd ingeschat en dit leidt ertoe dat ik zo af en toe toch flink in de remmen moet knijpen om een aanrijding te voorkomen. Alertheid is te allen tijde geboden!

Ik heb op 3 augustus 2011 wel een crash gehad als gevolg van een gat in de weg. Grote schade. Ik heb mijn relaas voorgelegd aan de gemeente en gevraagd of ik deze schade nog op hen kon verhalen. Zij hebben me doorverwezen naar hun verzekering en we zijn tot een oplossing gekomen waar ik mee kon leven. Ik heb niet alles vergoed gekregen maar was tevreden met het voorstel.

Het fietsen is een beetje een 'way of life' geworden. Ik zeg ook wel eens dat de beste investering die ik ooit heb gedaan de aanschaf van een velomobiel is geweest. Met 20000 kilometer op de teller zijn de kosten per kilometer op dit moment rond de 30 cent per kilometer. Dat red ik met mijn auto niet!

Update september 2016: De teller van de Mango heeft inmiddels de 40.000ste kilometer geregistreerd. Een keer de wereld rond. Het blijft verbazingwekkend hoe weinig onderhoud de fiets nodig heeft. Rond de 28.000 kilometer zijn ketting en tandwielen vervangen maar dat is het dan ook zo'n beetje. Onlangs knapte er nog een remkabel maar die was in een paar minuten weer vervangen.

De Raptobike is op dit moment in groot onderhoud en zal in 2016 geen kilometers maken. Raar was dat ik in staat bleek te zijn de ketting volledig in de knoop te krijgen na demontage van het voorwiel. Met geen mogelijkheid kon ik dit weer goed krijgen. Ik heb uiteindelijk de ketting er af gehaald omdat er toch eigenlijk ook wel een nieuwe op moest. Afijn, nog even een middagje klussen om deze fiets weer in rijdende staat te krijgen maar het zal wel tot volgend voorjaar duren voordat ik hiermee weer de weg op ga.

Update 10 februari 2017: De teller van de mango is inmiddels dik over de 43000 gegaan. Ook nu weer moet worden vermeld hoe weinig onderhoud de fiets nodig heeft. Lucht in de bandjes en de ketting een beetje in de olie houden is het enige wat doorgaans nodig is. Wel viel me een paar weken geleden op dat het rechtervoorwiel een beetje begon te tikken. Een nadere analyse liet zien dat alles spaken in dit wiel los zaten. Ook was een van de spaken gebroken. Nieuwe spaak erin en alle spaken weer vastdraaien en alles loopt weer als een zonnetje. Ook is er een scheurtje bij het instapgat ontstaan. Ik heb wat glasvezelmatjes er tegenaan gezet met wat polyesterhars en alles is weer net zo sterk als eerst. Natuurlijk begint de fiets de nodig slijtageplekken te vertonen maar dat mag ook wel na zoveel kilometers.

Een ander dingetje is de verlichting. Dat is echt niet geweldig. Ik heb twee voorlampen waarvan er anderhalf jaar geleden eentje is vervangen. Ze gaven atijd een zee van licht maar het laatste jaar is dat niet meer het geval. Het glas van de oude lamp is dof geworden en daar komt een stuk minder licht door. De nieuwe lamp springt continue in de 'spaarstand'. Ik heb de accu's gechecked maar kan verder niks vinden. Ik ben op zoek gegaan naar een alternatief en heb dat gevonden in een hoofdlamp. Ik heb een Mammut X-Sun aangeschaft en dat beviel heel goed. Helaas ging deze lamp ook weer kuren vertonen: op de meest gekke momenten viel de lamp gewoon uit. Ik heb nu een Boruit RJ 3000 gekocht. Een bak licht voor weinig geld. Mooie smalle bundel en dat vind ik toch eigenlijk fijner dan een hele brede bundel. Ook deze lamp vergt wel het nodige onderhoud: ik heb al een paar keer wat draadjes opnieuw moeten vastsolderen maar het is absoluut geen slechte koop voor 40 Euro.

De Raptobike is weer bijna klaar om de weg op te gaan. Daar kijk ik wel naar uit. Ik ben van plan deze komende zomer veel te gebruiken.

Update 26 februari 2017: De afgelopen week (woensdag 22 februari) toch weer iets moois meegemaakt. Ik ben precies op de helft van mijn woonwerkrit wanneer ik merk dat het meer energie kost om de Mango op snelheid te houden. Nromaal gesproken betekent dit een lekke band en dat is het ook. Ik stap uit en constateer dat opnieuw (zie verslag 10 februari) alle spaken loszitten. Ik hoop op een klein gaatje en probeer de band opnieuw op te pompen. Dat heeft geen zin, de band is binnen een halve minuut weer helemal leeg. Wat nu: band plakken, 10 km naar het werk lopen of 10 km naar huis lopen. Normaal gesproken heb ik gewoon extra binnenbanden in de fiets maar deze keer helaas niet, ik heb ze al wel besteld maar nog niet binnen. Band plakken is eigenlijk geen beginnen aan: het regent behoorlijk. En dan is het nog, gezien de staat van het wiel, hoelang een geplakte band het vol gaat houden. Ik kies er uiteindelijk voor om de laatste 10 km naar het werk te lopen en stel mij in op een twee uur durende wandeltocht.

Na 800 meter loop ik Bornerbroek binnen. Meteen na de rotonde staat een man naast zijn auto, een Citroen C5. "Kan ik helpen?" is de vraag. Ik ben een beetje verrast en geef aan dat ik een lekke band heb. "Past de fiets in de auto?" Dan breng ik je even naar je werk". Ik sta perplex. Een volslagen onbekende man biedt hulp aan en ik ben er een beetje beduusd van. "Euuuh, ik weet niet of het gaat passen", zeg ik. "Eerder had ik een Ford Focus en daar kon de fiets goed in. Echter, de Skoda Fabia die ik op dit moment heb is ook te klein om de fiets in te leggen. "We gaan het gewoon proberen", zegt hij. We tillen de fiets op en krijgen deze waarachtig in de auto. Hij steekt een flink stuk uit maar ligt gewoon stabiel. "Dat gaat wel goed zo" wordt gezegd, en we rijden weg. Na een paar honderd meter bedenk ik me dat ik me nog helemaal niet heb voorgesteld en dat doe ik dan alsnog. "Ik zie je elke dag wel fietsen", zegt de man. "Ik rijd hier sinds anderhalf jaar elke dag langs met de auto."

Na een kwartier zijn we bij mij op het werk. De fiets wordt uitgeladen en ik bedank de man uitvoerig. "In het vervolg toeter ik wel even als ik je voorbij rijd zegt hij" en weg is hij, op weg naar zijn werk.

Ik ben nog steeds onder de indruk van wat er is gebeurd. Ik wist dat er nog mensen zijn die de helpende hand bieden in het verkeer maar had dit tot nu toe zelf nog nooit ondervonden. Mijn dag kan niet meer stuk......

Update 23 augustus 2017: Vandaag een iets minder gelukkige dag gehad: ik ben in Almelo, op de Raptobike, geraakt door een auto. Ik wilde een weg oversteken (voorrang voor fietsers) en zie dat een auto voor mij stopt. Ik fiets dus vrolijk door en schrik als ik zie dat de auto op begin te trekken wanneer ik net midden op de kruising ben. Ik probeer aan te zetten maar dat lukt net niet genoeg: ik word geraakt op de tas die over het achterwiel hangt. Ik val gelukkig niet. De fiets is ok, ik ben ok en ook de auto blijkt geen schade te hebben. Alleen mijn Philips Saferide achterlicht ligt zielig op de weg. De nokjes zijn afgebroken en ik kan hem niet meer monteren. Zowel de automobilist als ikzelf zijn geschrokken maar we zijn blij dat het zo goed is afgelopen. We spreken af dat mijn achterlicht wordt vergoed en vervolgen beiden onze weg.
's Avonds ga ik het internet op om een nieuwe Saferide te bestellen. Helaas moet ik constateren dat deze niet meer wordt gemaakt en overal uitverkocht is. Dat is jammer. Ik moet op zoek naar iets nieuws maar kan niet 1,2,3 wat vinden. De komende dagen nog maar even wat meer tijd aan besteden.....
-------------------------------------------------------

Ter vergelijking even de snelste woonwerk rit voor de verschillende fietsen (afstand 20.4 km):

1) Mango+: 31m21s (gereden op 21 maart 2012, gemiddeld 39 km/uur)

2) Raptobike: 37m7s

3) Alleweder: 38m9s

4) Bukfiets: 54m50s

Kilometers 2008: 3525 (alleweder + raptobike)

Kilometers 2009: 5566 (eindstand Mango: 2239 km)

Kilometers 2010: 5480 (eindstand Mango: 6730 km)

Kilometers 2011: 6088 (eindstand Mango: 11100 km)

Kilometers 2012: 7603 (eindstand Mango: 18000 km)

Kilometers 2013: 7252 (eindstand Mango: 24836 km)

Kilometers 2014: 7352 (eindstand Mango: 30145 km)

Kilometers 2015: 7426 (eindstand Mango: 36121 km) (Raptobike: 1182, rechtopfiets: 268)

Kilometers 2016: 6670 (eindstand Mango: 42481 km, Rechtopfiets: 310 km).

Kilometers 2017: 6624 (eindstand Mango: 45534. Raptobike: 3109 kilometers gereden, rechtopfiets: 462).

Kilometers 2018: 5080 t/m 22 juni (Mango: 4120 kilometer, raptobike: 427 kilometer, rechtopfiets: 533 kilometer)

-----------------------------------------------------

Totaal aantal kilometers sinds 1 januari 2008: 68666

30000ste kilometer in de Mango gereden op 17 december 2014.
35000ste kilometer in de Mango gereden op 4 november 2015.
40000ste kilometer in de Mango gereden op 22 augustus 2016.
45000ste kilometer in de Mango gereden op 30 november 2017.

40000ste kilometer gereden op 27 augustus 2014.
50000ste kilometer gereden op 15 december 2015.
60000ste kilometer gereden op 28 juni 2017.

Ligfiets.net 2.0

Contenu du site web

E: redactie@ligfiets.net

Technique du site web

E: webmaster@ligfiets.net

NVHPV

E: nvhpv@ligfiets.net
T: +31 172 23 34 52
KvK: 40259675
Plus d'info
Devenir membre et de résilier