Nederlands English Français Deutsch
Outils 0Répondre

Kettingspanner voor versnellingsnaaf

Créée le 21 janvier 2012 14:24

Catégories: Versnelling, Ketting/geleiding/af

Omdat ik niet tevreden was met de Rohloff kettingspanner heb ik bij Elan een eenarmspanner laten fabrieken uit de kettingspanarm van een Brompton.

Hier afgebeeld is alweer de tweede versie (de eerste zit nu in m'n Kalisvaart), met een plastic adapter rechtstreeks aan het stoelsteuntje van de Baron geschroeft.

Het grote voordeel: een veel rechtere kettingloop en 2 (kleine!) kettingwieltjes minder. Sindes deze foto genomen is heb ik ook het laatste stukje kettingbuis verwijderd en loopt de ketting voor het eerst volkomen geruisloos.
Nadeel: de ketting moet afentoe een schakeltje ingekort om de spanarm onder een gunstige hoek te houden

En het binnenwerk.
Onderaan de foto's het enige niet kant-en-klaar onderdeel, een rond stukje plastic (of alu) met een gat erin gedraaid, groot en diep genoeg voor de Brompton veer

De truc is 2 schroeven door het adaptertje te gebruiken, een grote door het midden om e.e.a. bij elkaar te houden en een kleine ernaast om zowel veer als spanner tegen doordraaien te behoeden. Verder nog wat vulringetjes erin en het brompton kettingwieltje vervangen door een groter exemplaar met randjes tegen het aflopen.

Redactie

Commentaires (0)

Ligfiets.net 2.0

Contenu du site web

E: redactie@ligfiets.net

Technique du site web

E: webmaster@ligfiets.net