Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

Rohloff op Fujin

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:24

Categorieën: Versnelling

Toen ik begon te shoppen voor een Rohloff, was het me niet heel duidelijk welke versies er allemaal waren. Er zijn nogal wat verschillende types en het duurde even voor ik doorhad wat het allemaal betekende. Daarom misschien eerst even wat uitleg over de verschillende types:

Eerst moet je kiezen welk type as je wenst te gebruiken. Je kan ze namelijk krijgen met 2 assen:

- een volle as met schroefdraad (TS)

- een holle snelspanas (CC)

Verder kan je ze krijgen met:

- interne schakelbox. Je hebt dan 2 kabeltjes die uit de naaf komen

- externe schakelbox (EX) en je hebt een apart 'doosje' aan de naaf hangen.

Tenslotte kan je kiezen tussen:

- zonder schijfrem

- met schijfrem (DB). Als je een DB kiest, heb je automatisch ook EX.

Verder zijn er 3 manieren om ze te monteren:

- oem asplaat: enkel voor frames die van fabriek uit voorzien zijn voor een Rohloff

- oem2 asplaat: wordt gebruikt in combinatie met een speedbone en is voor frames met schijfrem bevestigingspunt. Je fiets moet dus niet persé een schijfrem hebben, maar wél het bevestigingspunt ervoor. Speedbone is een flashy woord voor een soort adaptertje wat je op de bevestigingspunten van de schijfrem schroeft.

- draaimomentarm: standaard versie die 'altijd' past, maar wel afzichtelijk lelijk is omwille van die lange arm.

Zelf heb ik een Rohloff TS DB EX gekozen. Meestal wordt de CC DB EX genomen, dus met holle snelspanas. Persoonlijk vond ik de TS versie steviger lijken en veiliger ivm diefstal.

De Rohloff wordt standaard met die lange draaimomentarm geleverd, maar dat is een afzichtelijk lelijk ding wat je met een spanband aan de achterbrug moet vastmaken, met alle gevolgen voor de lak.

Daarom wilde ik hem met de optionele oem2 asplaat en speedbone monteren. Gebruik van een speedbone is overigens enkel mogelijk bij een frame met montagepunten voor schijfremmen.

Op de foto hierboven vlnr:

1. CC as, geen schijfrem, interne schakelbox (gefriemel met kabeltjes), lange draaimomentarm.

2. CC as, schijfrem, externe schakelbox, oem asplaat. Dit type Rohloff is in principe enkel beschikbaar voor fabrikanten, voor inbouw in een frame speciaal voorzien voor een rohloff in combinatie met de oem asplaat dewelke netjes in de patten van het frame valt.

3. TS as, geen schijfrem, externe schakelbox, oem2 asplaat.
De oem2 asplaat kan je gebruiken in combinatie met de speedbone. De asplaat lijkt heel erg op de standaard asplaat die je in versie 1. hebt, maar is enkele mm langer en loopt wat puntiger uit.

Zoals je ziet zijn er oneindig veel combinaties mogelijk.
Overigens, bij Rohloff hebben ze geen rode schijfremflenzen. Dus als je een rode naaf met schijfrem bestelt, dan is dat schijfrem deksel altijd gepolierd. Kwestie van voor geen verrassingen te staan. Op de foto's van mijn Rohloff kan je dat duidelijk zien.

Bij de montage bleek de oem2 asplaat bij mijn leverancier net niet voorradig te zijn. Die asplaat is namelijk niet dezelfde voor de TS en de CC versie! Meestal hebben ze enkel de CC oem2 asplaat op voorraad. Op de foto hierboven zie je de CC versie, met hol middenstukje. Het ding daarboven is de speedbone.

We hebben we dus een andere oplossing moeten zoeken en het resultaat bleek nog helemaal niet zo slecht!

Het resultaat is dat er geen draaimoment arm, geen speedbone en geen oem2 asplaat gebruikt is!!
We hebben simpelweg de originele asplaat gebruikt (dewelke er standaard opzit als je de lange draaimoment arm hebt). Die asplaat lijkt op de oem2 versie maar is net iets korter. De draaimoment arm van de asplaat gevezen, asplaat iets gedraaid en één enkel welgeplaatst inbus boutje (dwars door de acherpat van de Fujin) houdt de asplaat op zijn plaats.

De kop van de inbus bout is zodanig geplaatst dat die netjes in de U-vorm van de asplaat valt. De asplaat kan daardoor niet meedraaien. Grote krachten komen er niet op (in 11de versnelling zelfs géén krachten), dus het boutje houdt dit zonder probleem. Het geheel ziet er eigenlijk nog beter uit dan met de speedbone. Als de DB versie nu nog met interne schakelbox beschikbaar was, dan zou het helemaal af geweest zijn.
De kabels heb ik binnenin door het frame laten lopen. Ze komen er achteraan via een sleufje weer uit, ongeveer op de plaats waar de remkabel er ook uit komt. Ik heb onderaan het frame een sleufje gemaakt van een kleine 2cm lang. Eerst had ik het korter, maar dan maakt de kabel een te scherpe knik en schakelt het geheel stroef.

Redactie

Reacties (0)