Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

achter/remlicht met leds/stuurschakelaar

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:25

Categorieën: Stroomlijn, Verlichting

Een achterlicht is verplicht, maar een remlicht niet. Toch is dit een belangrijke toevoeging aan de veiligheid. Normaal kun je nl. niet zien dat een velomobiel de trappers stilhoudt, laat staan afremt. Informatie die je bij een open fiets wel hebt. Het is dan ook al vaker voorgekomen dat velomobielen in een kop-staart-botsing verzeild raken.

De vlakke inbouw van de Luxeon leds vindt ik erg fraai. Maar ze hebben een nadeel: de zichtbaarheidshoek is met 110 graden te klein. Om dit op te lossen heb ik gekozen voor het om de hoek heen plaatsen van 1 led. Nu is het achter/remlicht ook vanaf de zijkant zichtbaar. Je kunt er ook voor kiezen om een Luxeon in te bouwen in een standaard achterlicht. Door het kapje wordt dan het licht beter verdeeld. Zeker als je het glas van de led dof opschuurt. Ikzelf heb 4 1-watt leds gebruikt, in twee strings van 2 leds, welke elk door een LM317, een weerstand en een diode netjes hun stroomtoevoer geregeld krijgen. Door een andere set met een lichtere weerstand te gebruiken voor het remlicht, en deze ook aan te sluiten op de leds lichten ze fel op als de remschakelaar wordt ingeknepen. Door andere leds te kiezen kun je kiezen voor minder stroomverbruik, door te kiezen voor minder leds ook. Ik pretendeer dan ook niet DE beste oplossing te hebben gekozen. Wel een bruikbare met zeer goede zichtbaarheid.

De achterste 2 leds heb ik nog een extra overbrugschakelaar gegeven waarmee een extra zware weerstand wordt vervangen door de gewone. Nu kan ik in een groep rijdend het gewone achterlicht nog eens extra dimmen. Prettig voor diegene die achter me rijdt. Het remlicht geeft natuurlijk wel de volle mep... In de fiets hebben de achterste leds drie standen: gedimd achterlicht, achterlicht en remlicht. De zij-leds hebben er twee, omdat je hiermee nooit zult verblinden.

In principe werken zowel de leds voor het achterlicht als de leds voor de knipperlichten met dezelfde elektro-schakeling. De knipperinstallatie is nog uitgebreid met een knipperautomaat. Het was even zoeken, maar er is een knipperautomaat verkrijgbaar voor 12 volt en leds. Deze geeft stroom voor alles van 1 tot 30 watt. Verkrijgbaar bij www.louis.de. onder artikelnummer 10033844

Een probleem van een remgreep-schakelaar komt opzetten als je de fiets wilt parkeren. Je zet dan immers de enige remhendel vast in de remstand, dus is de remschakelaar geactiveerd..... Dus blijft het licht branden tot de accu leeg is.

Je kunt natuurlijk zorgen dat er een aparte schakelaar zit om het remlicht uit te kunnen zetten, maar dan kun je dus vergeten die schakelaar aan te zetten als je gaat rijden. Ik wil dat het onmogelijk is om de remschakelaar uit te zetten. Ik heb dit dus anders opgelost. In de twee vorige questen had ik een (hoofd)schakelaar ingebouwd welke pas stroom doorgaf als er gewicht op de zitting rustte. In deze quest zit een speciale klem, waardoor ik het stuur naar voren kan drukken. Dit vervangt het schuimblokje waar je het stuur achter kon haken. (Dat schuim functioneert bij aflevering perfect maar na een tijdje komt alles losser. Het stuur heeft dan de neiging om naar beneden te vallen tijdens het instappen, en stap dan nog maar eens elegant in.....
Bovendien beschadigde op deze manier de rubber handvaten van de gripshifts.)

Die zittingschakelaar is nu opgenomen in de vangklem, dus als ik het stuur naar voren druk gaat de boordstroom uit, dus alle verlichting, koplamp, remlicht, knipperlichten etc. behalve de stopcontacten op het dashboard en het binnenlichtje. Hierdoor kan ik de accu's blijven laden C.Q. blijven GPS, telefoon, Ipod etc. continue aan de stroom hangen.

Hierboven zie je het hart van de led-voeding. De zwarte vlakjes zijn de twee delen van het inbouwdoosje, 5 x 5 x 2 cm. groot. De batterij ligt er bij om te kunnen zien hoe groot e.e.a. is.... Dit is de ingewikkelde vorm, dus voor het rem/achterlicht. Voor de knipperlichten is de helft van deze voeding genoeg.

Je kunt hier herkennen: de LM317 (zwarte grote onderdeel) de weerstand (roodachtige gestreepte onderdeeltje) en een diode (kleine zwarte onderdeeltje)

Redactie

Reacties (0)