Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

Verbouwing Zelfbouw Velomobiel Deel 2 De Kuip

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:25

Categorieën: Stroomlijn, Techniek

En toen was het tijd om de bestaande fiets uit elkaar te gaan halen. Misschien niet de meest goede timing, maar als ik ga wachten tot de zomer dan is het weer uitstel...
Voorlopig rij ik dan maar met de tweewieler en trotseer de elementen!
Hieronder een fotootje van de onderste helft van de kuip met het nieuwe aluminiumframe erin.
De oorspronkelijke kuip vormde een perfecte ellips vanaf de zijkant gezien van +/- 80cm hoog.
Deze kuip gaf veel te veel ruimte aan de binnenkant en kon dus veel kleiner, dit werd berekt door een strook van 5,5 cm hoog van zowel de bovenste, als onderste helft af te zagen. Zoals ook in de ontwerp tekening is te zien (zie deel 1), worden voor en achterkant daardoor wat puntig.

En nog wat meer aanzichten...

Voorheen zat er in de bovenste helft van de kuip een luik met scharnieren.
Gezien de persoonlijke veiligheid is besloten dit luik weer in de kuip te lamineren en gebruik te gaan maken van het schuimdeksel van VM.nl.

Hier is het deksel er net ingelamineerd. De peelply (materiaal om het oppervlak van je laminaat netjes en schoon uit te laten harden is nog zichtbaar.

Resultaat aan de buitenkant...

En de binnenkant...

Omdat er gebruik gemaakt gaat worden van het Velomobiel.nl schuimdeksel is het mooi als er net als bij de Quest en Mango een verzonken rand gemaakt wordt waarin het deksel ligt. Zo ziet het er niet alleen mooier uit, ook heeft de wind er minder vat op.
Vooraf werd het deksel op de kuip gelegd en de contour werd afgetekend, omdat het deksel wat lager komt te liggen als de rand is gemaakt werd vooraf de aftekening naar onder toe opgeschoven, zo ligt het deksel straks netjes binnen de rand met (als het goed is) aan alle kanten even veel ruimte.
Om de rand te kunnen maken werd een strook van 5 cm breed geslotencelschuim van een afgeschuinde kant voorzien en met dubbelzijdig tape op de binnenkant van de kuip geplakt langs de contour van het deksel.
Toen dit was gedaan werd de tape bekleed met polyethyleentape, de naastliggende kuip werd opgeschuurd en goed ontvet met aceton.
Hieroverheen werd een laminaatje van 4 lagen dik glas weefsel (181) gelegd. De lagen werden getrapt (overlappend) op de kuip gelgd zodat een mooie geleidelijke overgang ontstaat tussen bestaande kuip en de nieuwe verzonken rand.

Nadat alles een nachtje had gedroogd (net als bij het deksel weer bedekt met peelply), werd de kuiprand bijgesneden tot aan waar de nieuwe rand aan de kuip vast zit. Het schuim werd verwijderd (eenvoudig dankzij de PE-tape), en de oneffenheden werden opgevuld met een mengsel van epoxy, chopped fibres, en microballoons. Deze laatste zorgen ervoor dat de epoxy dikker wordt en stroperiger (toxitroop), dit levert goede vullende eigenschappen op.

En zo ziet het er dan uit met deksel.
De rand was aan de buitenkant wat oneffen met de vulling van gaten met epoxy-plamuur, daarom heb ik aan de buitenkant nog twee lagen dun (120) glasdoek gelamineerd.

En een detail opname aan de achterkant.

Gisteren weer ver gegaan met de bovenste kuip. Het ontwerp wijkt enigszins af van de Quest; het stoeltje en de achtervering worden direct aan de kap opgehangen in plaats van aan de wielkast. Om dit voor elkaar te krijgen moet er een soort "Bulkhead", of "Schot" gemaakt worden waar de fitting voor het stoeltje en de fitting voor de vering worden opgehangen.

Om het allemaal niet al te zwaar te maken heb ik een sandwich paneeltje "gebakken".

Dit paneeltje werd op maat gemaakt,

En wordt uiteindelijk in de kuip gelijmd (foto vanaf de achterkant).

En een plaatje vanaf de voorkant.

De fittingen voor het stoeltje, en de achtervering worden gemaakt uit solid carbon of backingplate. Dit is een goedkope soort die voornamelijk gebruikt wordt voor verstijving van mallen. Maar voor mij voldoet het prima als fitting !! ;-)

Het materiaal is 6 mm dik (en nee, er kunnen GEEN bestellingen worden geplaatst!).

Gisteravond bezig geweest om de fittingen van de achtervering in de bovenste kap te lijmen. Tussen de twee fittingen heb ik een aantal lagen glasdoek gelamineerd die de fittingen aan de kuip en het "Bulkhead" moeten verbinden.

Door eerst een paar lagen glas op een houten mal (zie balkje), te lamineren en vervolgens de plaatjes hierop te klemmen wordt een goede verbinding gemaakt. Het hout wordt verwijderd als de hars droog is en dan wordt aan de buitenkant van de fittingen nog een paar lagen glas aan gebracht om de buitenzijde met de kuip en het "Bulkhead" te verbinden. Later meer...

Redactie

Reacties (0)