Nederlands English Français Deutsch
Outils

onderzoek fietssloten

Publié le 13 juillet 2001 00:00 (155 vues) 0Commentaires

Met een discusslot of een gehard stalen ketting is de ligfietser het beste af.

Fietsendieven laten deze twee types fietsslot ongemoeid. Dat blijkt uit een onderzoek van het tijdschrift Vogelvrije Fietser. Redacteuren van het blad ondervroegen fietsendieven in Utrecht en Amsterdam. Ook werden in de stationsomgeving enige honderden opengeknikte fietssloten verzameld.
Aan discussloten en gehard stalen kettingsloten waagden de geïnterviewde fietsendieven zich niet. De discussloten, die gebruikt moeten worden met een ketting, werden wel op straat teruggevonden. Maar altijd ongeopend. Blijkbaar was de ketting de zwakste schakel. Dieven vertelden ook altijd eerst naar de ketting te kijken. De gehardstalen kettingsloten van Cyclops kwamen verrassend goed te voorschijn. De sloten zijn betaalbaar, -de goedkoopste Yellow Chain kost zestig gulden- en hebben geen ART-keurmerk. Volgens de importeur komt dat omdat de sloten daarvoor nooit zijn aangemeld.
Kabelsloten en met name pantserkabelsloten kwamen slecht uit het onderzoek te voorschijn. ‘Ze zien er vaak indrukwekkend uit, maar binnen zit meer touw dan ijzer- of staaldraad’, aldus de Vogelvrije Fietser. De kwaliteit van ringsloten wisselde. De oudere generale AXA-sloten kwamen er niet best af. Veel dieven zijn inmiddels gespecialiseerd in deze sloten. Maar het nieuwste slot van AXA, de SL9, dwingt wel respect af .
Op basis van hun ervaringen gaven fietsendieven via de redactie van de Vogelvrije Fietser een aantal tips aan fietsers. Bijvoorbeeld om twee of drie verschillende sloten te gebruiken. Fietsendieven zijn vaak gespecialiseerd in een soort slot. Een andere slimme tip is om frame en voorwiel aan de ‘vaste wereld’ vast te zetten. Als dieven dan met het slot gaan draaien, -wat een bekende breektruc is-, molesteren ze het wiel waardoor de fiets minder goed te verkopen is.

Redactie

Commentaires (0)

Ligfiets.net 2.0

Contenu du site web

E: redactie@ligfiets.net

Technique du site web

E: webmaster@ligfiets.net