Eurovelo brengt Australische Rotovelo naar Nederland

Gepubliceerd op

Er komt steeds meer aanbod op de velomobielmarkt. De e-Orca, de DF en straks de Quattrovelo en wellicht ook de VeloTilt. Wat betekent dat voor de huidige bedrijven vragen ligfietsers zich af. Is het gedaan met de Quest en Strada? Maar de fabrikanten van de DF en VeloTilt zijn niet de enige nieuwe spelers. Er is een nieuwe concurrent op de Nederlandse markt. De importeur van de Australische Trisled Rotovelo: Eurovelo.

Eurovelo importeert deze velomobiel van rotomold plastic. Vult deze Rotovelo een gat in de Nederlandse velomobielmarkt? Ja, want je kunt er mee ijshockeyen! Als er een deuk in komt dan duw je die er gewoon weer uit.

Rotomo(u)lded plastic wordt ook gebruikt voor de fabricage van polyethyleen kajaks. Deze kajaks zijn iets zwaarder dan de polyestervarianten maar je kunt ze zonder problemen een kiezelstrand op trekken. Wel moet je een rotomold kajak beschermen tegen inwerking van UV-licht (dus niet permanent onoverdekt buiten stallen).

Kan je nog iets anders met een Rotovelo dan ijshockeyen? Ja: Marky D maakte er een reis van 4923 kilometer door Australie mee, van Fremantle W.A naar Bondi Beach NSW: Rotovelo Across Australia.

Een Rotovelo zou iets sneller zijn dan een trike. Specificaties zoals gewicht (33,2 kg) en draaicirkel (5,6 m) vind je op de Australische site van Trisled.

De prijs van de standaarduitvoering is EUR 5995,- en de levertijd bedraagt 6 weken. Het is mogelijk om een proefrit te maken, hiervoor kan je een afspraak maken via de contactgegevens op de site van Eurovelo.

Reacties

JDH op di 14 apr 2015 om 16:34

Mooi ding, maar zolang die prijzen rond de 6000 euro liggen is het niet iets wat zal aanslaan bij het algemene publiek. Ik kan best begrijpen dat de productiekosten hoog liggen, en dat het na verloop van jaren goedkoper is doordat je minder kosten hebt, maar 6000 euro voor een fiets met een plastic kuip...daar kopen velen liever een auto van, of een motor. Een ontwerp zoals de rotovelo zou toch in China voor vele malen goedkoper in massa getallen geproduceerd kunnen worden? Maar ja, dat is natuurlijk veel makkelijker gezegd dan gedaan. Toch hoop ik nog dat er ooit een budget velomobiel op de markt komt met een nieuwprijs tussen de 1000 en 2000 euro. Een velomobiel van 6000 euro zou ik gewoon niet zo makkelijk ergens op een parkeerterrein alleen kunnen laten.

Belle op di 14 apr 2015 om 17:12

Deze fiets moet geïmporteerd worden uit Australië. Hierdoor komen er vrachtkosten en invoerrechten bovenop de Australische prijs, helaas. Verder kost een trike al rond de 2500-3000 euro. Velomobielen zijn er vooralsnog sowieso niet voor het algemeen publiek.

lighans op di 14 apr 2015 om 17:21

Ik vind hem mooi en mooi concept. 6000 euro is veel geld voor een ongeveerde velomobiel. Maar het strakke design samen met dikke banden (past dat?) kan misschien een markt op leveren.

Misschien te zien op cyclevision?

MichielAdriaan op di 14 apr 2015 om 17:53

Goed idee de Rotovelo naar Nederland. Een sportieve duurzame fiets waar je gewoon een dualdrive naaf in kunt zetten!
Wel zou ik een groot voorblad willen bij het 406 achterwiel (eigenlijk minstens 70) en een afscherming van de schijfremmen á la de Velotilt.
Maar als verzekeringsmaatschappij zou ik het misschien weer zien zitten hiervoor een polis uit te geven (-;

Eurovelo op do 16 apr 2015 om 00:30

Wij gaan zeker proberen op CycleVision te komen !

svdaele op do 16 apr 2015 om 09:25

De eenvoud & stevigheid van de Rotovelo boeit me al een tijdje. Goed te zien dat hij nu ook naar Europa komt.

Ben wel benieuwd hoe hij het snelheidsgewijs zal doen, want de commentaren op BROL zijn niet zo eenduidig (zoals wel vaker, omdat het gaat om persoonlijke ervaringen)

G op do 16 apr 2015 om 10:40

Ze zijn het toch redelijk eens over de snelheid van de RV? Ik lees: op het vlak sneller dan een open trike, vergelijkbaar aan een jester of mango. Die zouden inderdaad wel in elkaars buurt kunnen liggen. Klimmen: traag.


Verder vind ik hem (te) kaal uitgevoerd. Knipperlichten heeft hij niet, reflectie evenmin. Een zefal spy heb je helemaal niets aan. Ongeveerd, maar (blijkbaar) wel brake steer. 27-speed duidt op een budget-groepje.


De stijl van het ding en de eenvoud bevalt me wel, maar in deze uitvoering zou ik hem op voorhand al onvoldoende veilig inschalen.

svdaele op vr 17 apr 2015 om 12:47

"sneller dan een open trike" lijkt me nu niet noodzakelijk hetzelfde als "vergelijkbaar met een Mango", aangezien daar toch wel nog wat marge tussenzit.
Nu goed, misschien ben ik iets te kritisch of wil ik een te precies antwoord :-)

Voor mij in elk geval liever een budget-groepje die doet wat hij moet dan een high-end groep die maar half zolang meegaat. Zeker voor een velomobiel die toch gericht is op dagelijks gebruik, wordt het anders een dure grap. (want ik vermoed dat de aandrijflijn niet dezelfde afscherming als bij een quest zal kennen). Dat gezegd zijnde is hij inderdaad wel heel kaal, hoewel je dat niet echt in de prijs merkt als je vergelijkt met andere vm's.

MichielAdriaan op wo 22 apr 2015 om 14:20

Wat mij opviel is de open onderkant. Als je daar Lycra, siliconenrubber of een kunststof afdichtingsplaat onder zou maken is behoorlijke snelheidswinst
mogelijk : https://www.youtube.com/watch?v=tr_miZZxldQ (na 3 minuten goed zichtbaar).

MaartenSneep op wo 22 apr 2015 om 22:52

@Mick: goed gezien. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de stoomlijn, maar laat ook zien dat de bagageruimte eigenlijk geheel afwezig is, er is gewoon geen ruimte achter het stoeltje.

Ook wordt het belangrijkste voordeel van een velomobiel niet behaald. Eigenlijk zijn die fietsen gewoon wat groot uitgevallen kettingkasten, waardoor je lang met je onderdelen doet. Zo'n open onderkant is vragen om vuil op je ketting, en dus om slijtage van je ketting en tandwielen.

MichielAdriaan op do 23 apr 2015 om 04:45

Kweenie, ik lees altijd dat velomobielbezitters balen van een krasje op hun lak..En dat is iets waar je zelf vaak niets aan kon doen Zoals de bodem afsluiten die misschien dan ook nog als bagageruimte gebruikt zou kunnen worden?
Ik geloof eerder dat de woorden "zelf doen" een taboe geworden zijn in dit land!

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.