Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Velox 7, Beveiliging, Aankoop, Arcus, TT500, Amerikaanse fiets, Fietstelweek, Komkommertijd, Vakantie

Velox 7

Afgelopen zondag was het zover: zoals aangekondigd werd de A270 bij Helmond voor een paar uur afgesloten voor een aantal testritten met de Velox7. Onderstaand het persbericht zoals dit vanuit HPT Delft & Amsterdam werd verspreid.
Hightech ligfiets studenten Delft en Amsterdam na testrit op snelweg klaar voor recordpoging
Vanochtend (zondag, 13-08, red.) fietsten Aniek Rooderkerken en voormalig profwielrenster Iris Slappendel met meer dan 80 km/u over de A270 bij Helmond. Dit deden ze in de VeloX 7 van het Human Power Team, een aerodynamische hightech ligfiets ontworpen en gebouwd door studenten van de TU Delft en Vrije Universiteit Amsterdam. In september hopen ze in de Nevadawoestijn het vrouwelijk wereldsnelheidsrecord fietsen te verbreken.

Hightech fiets
Het team bereikte een topsnelheid van 83,2 km/u. Dat zo’n snelheid mogelijk is komt door de ideale combinatie van mens en machine. Het gestroomlijnde ontwerp van de VeloX 7 speelt een belangrijke rol: “Op een gewone fiets wordt je sterk afgeremd door de wind”, vertelt Emiel de Boer, teammanager van het Human Power Team en student werktuigbouwkunde aan de TU Delft. Het team heeft zich dit jaar dan ook extra ingezet om de luchtweerstand te beperken. “Er is maandenlang ontworpen om de fiets volledig op maat van de atleten zo aerodynamisch mogelijk te maken. Dit is hierdoor de kleinste fiets die we ooit hebben gebouwd”. De fiets vertoont gelijkenissen met de vorm van een kogel en heeft bijvoorbeeld geen raam. Dat zou namelijk voor veel extra luchtweerstand zorgen.

Mens & techniek
“Je fietst niet alleen zo snel dankzij een snelle fiets”, zegt de Boer. “De fietser is minstens zo belangrijk. Het gaat echt om de ultieme combinatie van mens en techniek”. De samenwerking tussen studenten bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam en de technische studenten van de TU Delft is voor het team een voorwaarde voor succes.

Generale repetitie
“Met de test op de snelweg hebben we de laatste verbeterpunten kunnen vinden”, aldus de Boer. “Met de verzamelde data kunnen we bovendien de luchtweerstand van de fiets vergelijken met onze modellen. Na de laatste aanpassingen zijn we over een maand helemaal klaar om het wereldvrouwenrecord van 122 km/h aan te vallen”. Om goed op snelheid te komen is een lange en rechte weg nodig. Daarom is in samenwerking met smart mobility testomgeving MobilitymoveZ.NL gekozen om te testen op de A270. In Nevada is de weg twee keer zo lang en zijn de omstandigheden ideaal voor een nog hogere snelheid.

Sneller dan een cheetah
“UPS is een trotse sponsor en tevens een groot voorstander van innovatie. Innovatie leidt tot efficiëntie en efficiëntie leidt weer tot duurzaamheid,” zegt Tim Helsen, country manager van UPS Nederland. “We zijn vereerd om dit talentvolle team vandaag het eerste zetje te geven in de richting van een nieuw wereldrecord.”

Het Human Power Team laat met dit project zien dat de mens sneller kan zijn dan de natuur dankzij technische innovaties. Daarom kozen zij dit jaar de cheetah - het snelste landdier ter wereld - als mascotte. Deze haalt een topsnelheid van 112 km/h, dit hopen de studenten met een wereldrecord in Amerika te overtreffen.


Niet alleen de gangbare nieuwsverspreiders als NOS en Nu.nl pikten dit op, maar ook de techsites Tweakers.net en De Ingenieur besteedden hier interessante artikelen aan.

Wie de beelden van deze testritten nog niet heeft gezien, kan ze hier op YouTube bekijken.

Boobytrap

Hoe beveilig jij je fiets? Als slot stelt dit zo te zien niet echt veel voor, maar als je de juiste onderdelen toevallig nog ergens hebt liggen, kun je natuurlijk proberen een effectievere versie hiervan (fb) te bouwen. Tegen dieven werkt het gegarandeerd, maar je fiets wordt er vast ook niet beter van...

Nieuwe fiets

Voor wie nog twijfelt over, of zichzelf (of zijn/haar betere helft) nog even moet overtuigen van de noodzaak van een nieuwe fiets, is dit stroomdiagram (fb) wellicht een uitkomst.

Testrit Arcus

Onze Finse vriend Sauli heeft weer eens een mooi filmpje op YouTube geplaatst. Deze keer test hij de Arcus, een zelfbouw-velomobiel op basis van een tadpole trike. Bij de keuze van de trike gaat de voorkeur uit naar een ICE Adventure of Sprint, of naar een Azub Tricon.

TT500 Drenthe

In hetzelfde weekend als 'A Race in the Park', waarover we eerder deze week al berichtten, vond ook de TT500 Drenthe plaats.
Een aantal ons welbekende ligfietsers nam ook hieraan deel. Op de foto's van dit evenement op Facebook zijn in ieder geval de velomobielen van David en Harry te vinden.

Harry heeft ook nog een paar leuke links gepubliceerd voor de liefhebbers van cijfers en getallen. Zijn rit (enkel over het parcours) is bij RideWithGPS te vinden, terwijl bij Strava ook 'de concurrentie' wordt weergegeven.

New York bike

In de auto met de fiets door New York. Je zou er haast een bevestiging van een Amerikaans stereotiep in zien... Als het nu een ligfiets was geweest, dan zou de snelheid die bij tijd en wijle wordt gehaald met deze kunstzinnige fiets (fb) gemakkelijker te verklaren zijn geweest.

Fietstelweek

De Nationale Fietstelweek staat weer voor de deur (18 tot en met 24 september). De Fietstel-app is dit jaar vernieuwd en is beschikbaar via Google Play en Apple Store. Nieuw is o.a. de aanwezigheid van een actieve modus. Hierbij geef je zelf het startsein voor een rit en kun je nog wat extra gegevens aanleveren. De automatische modus, zoals we die kennen van voorgaande versies, blijft uiteraard ook beschikbaar.

Komkommertijd?

Zou het aan de tijd van het jaar liggen, dat op Nu.nl een artikel over fietsen te vinden is?
Het originele bericht van VVN werd in ieder geval gretig opgepakt.

Vakantiefietsers

Maar over komkommertijd gesproken... Ook onze redactie draait momenteel op een lager pitje. Vandaar dat we het schrijven maar aan anderen over laten.
  • Fietsen in Tsjechië
  • The Sun Trip (fb)
  • Belle en Dave doen een 4-landenrit
  • Terug van weggeweest (we hadden al eerder, 2006, een link over dit stel gepubliceerd (fietsjunks))
  • Van Brno naar Avignon
  • Walter vertrok op 28 juli richting Zuid-Europa, maar was verstandig genoeg om onderweg zijn geplande route te verlaten.
  • Reacties

    dobunl op vr 18 aug 2017 om 13:18

    De tijden van de TT500 zijn ook bekend: http://www.ttdrenthe500.nl/tijden-uitslagen/
    Ymte deed ook mee ...

    m66roepers op vr 18 aug 2017 om 13:58

    De maximale snelheid van een cheetah (jachtluipaard) is 112 km/h aldus het persbericht over de Velox7. Waar komt dat getal vandaan? Is dat ooit gemeten en door wie dan? Of is het een schatting? Maar wie schat een snelheid nu op 112 km/h i.p.v. een mooi rond getal? Of is de schatting in mijlen gedaan? 112 km/h is 69mi 1044.689 yd. Dat ligt tamelijk dicht bij de 70 miles. 70 miles is 112,6541 km. Dat is slecht afgerond 112 km, maar als je niet afrondt, maar gewoon alle decimalen wegknipt kom je wel op 112 km/h per uur uit. Bron natuurlijk nog steeds onbekend, maar het zou een Engels of Amerikaanse kunnen zijn.

    Hveenema op vr 18 aug 2017 om 16:29

    @Marco: waarschijnlijk is die 112 km/h gebaseerd op een meetfout en is de meest betrouwbare meting in 1997 gedaan waar een 'tamme' cheetah 64 m/h rende, dus 'slechts' zo'n 102 km/h. Wordt het weer wat makkelijker om het snelste dier te verslaan! http://www.catsg.org/cheetah/01_information/1_3_periodical-reports/cat-news/Cat_News_1999_Speedy_Cheetahs.pdf

    m66roepers op vr 18 aug 2017 om 19:57

    Dank je wel! Als een bewering met bronnen wordt onderbouwd en ook iets van de methode wordt toegelicht wordt het veel helderder.

    NoStress op vr 18 aug 2017 om 21:55

    Jos Hendriks (Q-XS) en Mark Keizer (DF) zijn ook liggers bij TT500. Mooi tijden. Reken eens uit voor de grap wat die mannen aan gemiddelde snelheid fietsen op de niet afgesloten openbare weg. Voor 60% met Drentse klinkers en kinderkopjes geplaveid. Zonder uitrol voor de pers en sponsoring.....

    NoStress op vr 18 aug 2017 om 22:05

    Met alle respect voor het delft team. Behalve enig starthelingaan het begin, verder alles (langdurig) op eigenkracht. Een geprepareerde DF met zijn naamgever/ontwerper/bouwer
    https://youtu.be/62uvQM-w7MQ

    MichielAdriaan op za 19 aug 2017 om 06:03

    Sinds mijn aanpassing van het velomobiel-alarm in Juni dit jaar heb ik het 9 volts batterijtje niet meer hoeven opladen. Daar kan geen flauwigheid tegen op! https://mick-eigenfietsnl.blogspot.nl/2017/06/energiezuiniger-fietsalarm.html

    WimH op za 19 aug 2017 om 13:51

    @DF-XL 20
    Naar aanleiding van het YouTube-filmpje: Is dit ook een weg met een hellingspercentage <2/3% ?

    NoStress op zo 20 aug 2017 om 08:27

    Wim H.
    Ik kan de link niet meer vinden. Op het Duitse forum stond een verwijzing met plattegrond waar deze meting plaatsvond. Alleen bij de rollende start een flinke hulp van, ik meen, 20 mtr verval over 50 mtr. Daarna volgt de weg een meer. Dat zou je 'vlak' kunnen noemen. Volgens de recordnormen zal hij wel niet <2/3% zijn. Er zijn nauwelijks wegen die aan die norm voldoen.
    Het ging mij om het statement. Met de redelijk 'normale' fiets van Daniel reed hij hogere snelheden op de openbare weg dan de Velox nu. Met de CV enkele jaren geleden de RDW baan zelfs een uur lang ongeveer de snelheid van de 'Delftfiets' en niet alleen over 200 mtr van het meettraject voor zo'n recordpoging.
    De media aandacht is 'bespeeld'. Het effect van snelheid en dit soort fietsen (onze velomobiel dus ook) heeft negatieve weerslag op de publieke opinie volgens mij.
    Laat ik het anders zeggen. Team Cygnis gaat ook snoeihard, maar dan zonder al die publieke bombarie en circus er omheen.
    Ik hoop dat ik niet op tenen heb getrapt...... :-\

    Als er al media aandacht moet zijn (op zich niet verkeerd) is een totaal plaatje verhelderend voor het grote publiek. Andere teams er omheen als context met de Velox. Meer noemen als een 'snelle fiets' of 'Battlemountain'. Meer achtergrond over de recordpoging. Men zou nu het beeld kunnen krijgen dat deze fietsen altijd 144 km/u kunnen rijden. Dat is wat blijft hangen. Daar koop je niks voor. Het betreft een record en een record is/moet moeilijk te breken zijn. Dat is niet wat benadrukt wordt.

    MichielAdriaan op ma 21 aug 2017 om 00:13

    Ik zou me er ook niet te druk over maken Theo. Fietsen bij dergelijke snelheden is voor praktisch gebruik toch veel te gevaarlijk. Daar hebben we hopelijk in de toekomst de hyperloop voor!

    nvanderwal op di 22 aug 2017 om 08:30

    De tijdwinst van een fiets zit niet in de topsnelheid op lange rechte stukken; de tijdwinst van een fiets zit in het totale vervoer van deur naar deur, dus ook in de stad; in woonwijken. De fiets is hier sneller en praktischer, en ook veiliger, schoner en stiller.
    Op lange, rechte stukken buiten de bebouwde kom wil je inderdaad snelheid kunnen maken, maar is een kruissnelheid tussen de 30 en de 60 voor velen niet genoeg? Wel zo menselijk en aangenaam.
    De tijdwinst voor transport van A naar B boek je in de bebouwde kom, niet op het platte land.

    RGerritsen op di 22 aug 2017 om 18:02

    klopt Niels. Maar de funfactor werkt net andersom bij mij. Buiten de bebouwde kom liefst zo hard mogelijk, ook al levert me dat relatief weinig tijdwinst op. Langzaam rijden vind ik saai. Binnen de kom staat veiligheid voorop en zakt mijn gemiddelde flink.

    nvanderwal op wo 23 aug 2017 om 00:45

    Die fun-factor werkt bij mij net zo; het liefst vermijd ik de bebouwde kom (van plekken waar ik niet moet wezen). Er omheen rijden is vaak ook sneller.
    Het is overigens we lastiger als je een route niet kent; de fietsbordjes leiden je altijd via het centrum van een dorp/stad. Dat is de richtlijn waarmee ze gemaakt worden.

    Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.